Kuchnia

wega i fit

Marchewkowo-jaglane burgery


Składniki:
500g (ok6szt) marchewki obranej ze skórki
200g (ok 200ml) kaszy jaglanej
1 cebula
1 ząbek czosnku
garść posiekanego imbiru
garść posiekanej papryczki chilli
świeżo mielony pieprz
sól
1,5 łyżki oleju (najlepiej smakuje orzechowy)
garść siemienia lnianego
szczypta kurkumy
olej rzepakowy do smażenia (minimum)
świeże zioła np. natka pietruszki, kolendra


dodatki:
sałata | kiełki | szpinak


Przygotowanie:
Marchew i cebulę zetrzyj na tarce o dużych okach.
W rondelku o grubym dnie zagotuj 400ml wody. Kaszę jaglaną przelej na sicie ciepłą bieżącą wodą, a następnie wsyp do gotującej się wody. Ogień zmniejsz do minimum i gotuj pod przykryciem przez ok. 12min. Po tym czasie kasza powinna wchłonąć całą wodę. Zdejmij rondel z ognia, dodaj sól i olej.
Ciepłą kaszę wymieszaj razem z marchewką i cebulą. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir, chilli, kurkumę, siemię lniane i zioła. Całość dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Z gotowego ciasta formuj kotleciki o średnicy 6-7cm, a następnie smaż z obu stron na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju (ok 3min na jednej stronie).

Ciepłe kotleciki ułóż np. na kiełkach rzodkiewki.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation