Kuchnia

Przepisy

IMBIROWE KREWETKI z POMIDORAMI, SZPINAKIEM i CZOSNKIEM

Porcja dla 2-3 osób


Czas przygotowania: około 30 minut

Składniki:
-5 ząbków czosnku
-Cebula
-Masło klarowane
-Olej kokosowy
-Pieprz,sól,imbir,papryka słodka, chili
-Krewetki (u mnie dwie paczki po 225 gr)
-Szpinak mrożony (u mnie 450 gr) lub świeży
-Dwa duże pomidory

Danie robione na dwóch patelniach - jeśli masz małe krewetki bez ogonków możesz robić na jednej. Ja nie lubię brudzić się obgryzając krewetki całe ze szpinaku

Jeśli masz jedną patelnią możesz najpierw zrobić bazę ze szpinaku a później po jego zdjęciu usmażyć krewetki

1.Na rozgrzany olej kokosowy wrzucamy cebulę i pokrojone 2 ząbki czosnku, smażymy aż do zeszklenia, następnie dorzucamy pokrojone w małą kostkę pomidory - czekamy, aż skórka zacznie być mięciutka i dorzucamy szpinak - całość doprawiamy solą i pieprzem.

2.Następnie smażę krewetki - na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucam pokrojony czosnek, jeśli nabierze ładnego złotego koloru dorzucamy krewetki. Doprawiamy je sproszkowanym imbirem, solą morską , pieprzem,papryką słodką oraz odrobiną chili. Całość trzymamy na ogniu, co jakiś czas mieszając około 6 minut - spróbuj czy krewetki są soczyste, miękkie i usmażone.

Fajnym patentem jest na samym początku smażenia krewetek zanim je dodamy na patelnię i doprawimy, wrzucić część przypraw na samo masełko klarowane - taki myk wydobywa z nich jeszcze silniejszy aromat i smak



Obowiązkowo na talerzu surówka i jakże pyszna i zdrowa kapusta kiszona
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation