Kuchnia
Ciasta, ciastka, ciasteczka
Proste buły serowe ze skórką cytrynową | Palce Lizać - Part 2
składniki:
zaczyn drożdżowy:
1/2 szklanki mleka
1 płaska łyżeczka cukru
20 g świeżych drożdży
ciasto:
80 g masła niesolonego
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 jajka
400 g mąki pszennej
70 g drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
nadzienie:
280 g twarogu śmietankowego
3 płaskie łyżki cukru
szczypta cynamonu
skórka z otartej dużej cytryny
garść suszonej żurawiny
do pieczenia:
1 małe jajko "zerówka"
1 łyżka mleka
przyrządzanie:
Mleko z łyżeczką cukru wlewamy do rondelka, podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy do rozpuszczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, by drożdże mogły wyrosnąć.
Masło roztapiamy w rondlu, zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko i esencję waniliową, zostawiamy do przestygnięcia.Jajka ubijamy w misce trzepaczką.
Do dużej miski przesiewamy 260 g mąki, dodajemy cukier, szczyptę soli, zaczyn drożdżowy oraz masło z mlekiem, mieszamy. Dodajemy jajka i mieszamy wszystko dokładnie jeszcze raz i dosypujemy resztę mąki. Wyrabiamy ciasto, napowietrzając je dokładnie, przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około półtorej godziny. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę, dzielimy na 10 równych części i formujemy w kule, które układamy na wyłożonych papierem blachach, zachowując spore odstępy. Przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
Twarożek mieszamy z cukrem, cynamonem i skórką z cytryny. W wyrośniętych bułeczkach dnem szklanki robimy wgłębienia, wkładamy w nie łyżeczką masę serową. Smarujemy każdą rozkłóconym jajkiem z mlekiem i ewentualnie cukrem pudrem.
Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy bułeczki przez 15-20 minut na złotobrązowy kolor (jeśli przypiekają się zbyt szybko, nakrywamy je folią aluminiową).
MA==