Kuchnia

Przepisy

Tort Schwarzwald (Czarny Las)
Składniki (na tortownicę o średnicy 26cm) :

Biszkopt:
5 jaj
155 g cukru
40 g gorzkiego kakao (przesianego)
80 g mąki pszennej (przesianej)
Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, aż masa będzie lśniąca i bardzo sztywna. Dodać żółtka, mąkę i kakao i delikatnie wmieszać.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę przelać do formy, wyrównać.
Piec w nagrzanym do 175ºC piekarniku, przez około 40 minut (lub mniej) do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć biszkopt i stanowczo rzucić go na blat, stół, lub podłogę. Następnie chwilkę ostudzić po czym naciąć ranty dookoła i przełożyć biszkopt dnem do góry, pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Biszkopt przeciąć na 2 blaty.

Warstwa browni:
50 g gorzkiej czekolady
65 g masła
20 g brązowego cukru
50 g białego cukru
1 jajo
60 g śmietany 18%
50 g mąki
0,5 łyżeczki sody
szczypta soli
85 ml mleka
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Białko z jaja ubić na sztywną pianę.
Masło utrzeć z brązowym i białym cukrem. Dodać żółtko, zmiksować, następnie dodać śmietanę i chwilkę zmiksować, do połączenia składników. Dodać czekoladę, mąkę, sodę, sól i mleko i całość wymieszać łyżką. Na koniec delikatnie wmieszać ubite białko.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec 15 minut w 180ºC. Ostudzić.
Podczas pieczenia warstwa może urosnąć, jednak podczas stygnięcia powinna opaść i mieć około 0,5- 1 cm.

Poncz (ilość można modyfikować):
pół szklanki wiśniówki
pół szklanki wody
1,5 łyżeczki cukru
Składniki wymieszać ze sobą.
*można zrobić też poncz z połowy szklanki soku spod wiśni, np w kompocie w słoiku i dopełnić wódką i cukrem.

Masa:
250 g serka mascarpone
200 g kremowego serka
420 ml śmietany 30%
około pół szklanki cukru pudru
Serki połączyć ze sobą i zmiksować z cukrem pudrem (polecam go dodawać stopniowo, wedle Waszych preferencji słodkiego smaku, można dodać więcej lub mniej).
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do zmiksowanych serków i delikatnie łyżką połączyć składniki.

Dodatkowo:
drylowane wiśnie, ok. 500 g (mogą być świeże, mrożone, jednak najlepsze są takie z kompotu- w słoikach, lub w alkoholu, lekko kwaskowe, miękkie)
dobra konfitura wiśniowa z całymi wiśniami
Przygotowanie:

Blat biszkoptowy mocno nasączyć połową ponczu, następnie posmarować go dość obficie konfiturą z wiśni. Nałożyć około 1/3 masy, a na niej ułożyć połowę ilości wiśni z kompotu.
Na to położyć blat z browni i posmarować konfiturą wiśniową, nałożyć kolejną 1/3 masy i pozostałą ilość wiśni z kompotu. Na to drugi blat biszkoptowy, który należy nasączyć pozostałą ilością ponczu.
Pozostałą ilość masy należy rozłożyć na gorę i boki tortu.

Dekoracja:

100 g czekolady białej i 100 g czekolady gorzkiej należy posiekać i obtoczyć nią boki tortu.

200 g śmietanki 30% należy ubić na sztywno, do połowy można dodać kakao i rękawem cukierniczym wyciskać kleksy na torcie.

Wisienki koktajlowe, układamy na kleksach z bitej śmietany.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation