Kuchnia

Sałatki

Sałatka z soczewicą, dynią gotowaną na parze i kolendrą

SKŁADNIKI

2 PORCJE
1/2 szklanki soczewicy (czarnej, zielonej lub pomarańczowej)
1 łyżka oliwy extra vergine
400 g surowej dyni pokrojonej w 1 - 1,5 cm kostkę
4 łyżki orzeszków pinii lub pestek słonecznika
pęczek świeżej kolendry
opcjonalnie: 50 g pokruszonego sera koziego
WINEGRET BALSAMICZNY:
4 łyżki oliwy extra vergine
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki miodu lub syropu klonowego
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chilli
1 ząbek czosnku, starty
PRZYGOTOWANIE

Soczewicę wypłukać, włożyć do rondelka, zalać 3/4 szklanki wody, dodać oliwę, sól i pieprz. Przykryć, zagotować, gotować do miękkości przez około 25 minut (pomarańczową soczewicę gotować ok. 15 minut a zieloną ok. 20 minut). Po ugotowaniu odparować resztę płynu jeśli taki pozostał.
Dynię umieścić na sitku do gotowania na parze i gotować przez około 8 minut od zagotowania się wody. Posypać solą i pieprzem, dodać do soczewicy, razem z orzeszkami pinii lub pestkami słonecznika zrumienionymi na patelni, wyłożyć na talerze, polać winegretem (wszystkie składni wymieszane) i posypać kolendrą. Można posypać serem kozim.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation