Kuchnia

Przetwory

LEMON CURD

Składniki:
3 duże, soczyste cytryny
2 jajka + 1 żółtko
100 g cukru
100 g masła

Przygotowanie:
1. Otrzyj skórkę z cytryn, a następnie wyciśnij z nich sok.
2. Do miski umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą włóż skórkę i sok z cytryny, masło oraz cukier, od czasu do czasu mieszając.
3. W osobnej misce ubij jajka mikserem. Białka i żółtka powinny być idealnie połączone i lekko puszyste. Nie należy jednak miksować ich zbyt długo.
4. Gdy cukier i masło całkowicie się rozpuszczą, powoli wlej do nich jajka, cały czas energicznie mieszając.
5. Podgrzewaj masę przez około 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie lemon curd powinien zgęstnieć i konstystencją przypominać budyń.
6. Gotowy lemon curd przelej do słoiczków i pozostaw do przestygnięcia.
7. Zamknięty przechowuj w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie.

Idealny jako dodatek do kremów, ciast i deserów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation