Kuchnia

zupa

Kremowa zupa z białych warzyw

Składniki (4-5 porcji):
1 l domowego rosołu warzywnego lub drobiowego
900g białych warzyw: 300g kalafiora, 300g ziemniaków, 150g korzenia pietruszki, 150g korzenia selera
sól
biały pieprz
gałka muszkatałowa
kilka łyżek słodkiej śmietany (opcjonalnie)
4-5 łyżek pestek dyni
oliwa truflowa




Sposób przygotowania:

Warzywa obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Wrzuć je do bulionu i gotuj, aż będą miękkie (ok. 15 minut).
Zblenduj zupę na jednolity krem, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
Jeśli chcesz użyc śmietany, dodaj ją do zupy (ja nie używałam).
Pestki dyni upraż na gorącej, suchej patelni.
Przed podaniem posyp zupę pestkami dyni i skrop oliwą truflową. Ja udekorowałam ją jeszcze jadalnymi kwiatami ogórecznika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation