Kuchnia

RYBY- pyszne przepisy**

Dorsz z sosem porowo-śmietanowym i łódeczkami ziemniaczanymi

Liczba porcji: 4

Składniki:

Smażona ryba:

500 g filetów z dorsza (waga po odmrożeniu)
2 łyżki mąki pszennej do panierowania
1 łyżeczka przyprawy do ryb
2 łyżki oleju do smażenia

Sos porowo-śmietanowy:

100 g posiekanego w cienkie plasterki pora (biała część)
1-2 łyżki masła
1/2 szklanki rosołu
200 ml śmietany 30% (w wersji lżejszej śmietana 12%)
1 płaska łyżeczka mąki pszennej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
kilka kropel soku z cytryny

Smażone ziemniaczki:

4 średnie ziemniaki
1-1,5 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
pieprz
chili
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki bazylii
1 łyżka posiekanej natki pietruszki



Smażona ryba: Filety z ryby rozmrażam, pozostawiam na sitku do osączenia, osuszam papierowym ręcznikiem. Kawałki ryby oprószam z obydwu stron przyprawą i odkładam na pół godziny do lodówki. Po tym czasie obtaczam rybę dokładnie w mące, strzepuję jej nadmiar i smażę na rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor z obydwu stron. Osączam na papierowym ręczniku.

Sos porowo-śmietanowy: Białą część pora siekam w cienkie plasterki. Na patelni lub w rondlu rozgrzewam 2 łyżki masła, wrzucam posiekany por i smażę kilka minut. Kiedy zmięknie wlewam do niego pół szklanki rosołu i przykrywam pokrywką, duszę aż całkowicie zmięknie. Wtedy wlewam śmietankę wymieszaną z mąką i doprowadzam do zagotowania. Na koniec doprawiam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Łączę z posiekaną natką pietruszki.

Smażone łódeczki ziemniaczane: Ziemniaki obieram, myję i kroję na ósemki (łódeczki). Oliwę rozgrzewam na dużej teflonowej patelni. Układam na niej pokrojone w łódeczki ziemniaki w jednej warstwie i smażę je na średnim ogniu około 5 minut, aż się zezłocą. Wtedy przewracam ziemniaki na drugą stronę i zrumieniam około 5 minut. Zmniejszam ogień, przykrywam pokrywką i duszę całość, aż ziemniaki zmiękną, trwa to około 5 minut. Dodaję przyprawy i zioła do usmażonych miękkich ziemniaków i lekko wstrząsam patelnią, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy. Ziemniaczki smażę jeszcze chwilę z przyprawami około 2-3 minut. Osączam łódeczki na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Na talerz wykładam kilka usmażonych łódeczek ziemniaczanych, porcję sosu porowo-śmietanowego, na którym kładę kawałek usmażonej ryby. Dekoruję natką pietruszki i od razu podaję. Potrawa wspaniale smakuje z pszenicznym piwem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation