Kuchnia

Coś dla łasucha czyli słodkości

Sernik stracciatella z pomarańczą

220g herbatników
60g masła w temperaturze pokojowej
70g drobno posiekanej czekolady
1/3 łyżeczki cynamonu
1 łyżka kakao
Masa serowa:
500g sera zmielonego (przynajmniej dwukrotnie)
160g cukru
2łyżki cukru waniliowego
1 czubata łyżka śmietany 18%
4jajka + 1 żółtko
1 łyżka drobno startej skórki z pomarańczy
60g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Zmiksuj w malakserze wszystkie składniki na spód sernika: herbatniki, masło, czekoladę, cynamon i kakao. Jeżeli nie posiadasz malaksera, to wrzuć herbatnik do szczelnej torebki i pokrusz na bardzo drobne kawałki za pomocą wałka do ciasta (to samo możesz zrobić w moździerzu), a następnie dodaj roztopione masło, bardzo drobno posiekaną czekoladę, kakao i cynamon.

Ciasteczkową masę wysp na dno tortownicy o średnicy 23cm i ugnieć za pomocą łyżki albo dłoni. Formę owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.

Czekoladę do masy serowej zetrzyj na drobnych oczkach albo posiekaj bardzo drobno ostrym nożem. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Dzięki temu czekoladowe drobinki nie rozpuszczą się i nie zabarwią sernika.

W misce zmiksuj ser z cukrem, cukrem waniliowym i łyżką śmietany. Ciągle ucierając (mikserem na wolnych obrotach) dodawaj po jednym jajku i na koniec żółtko. Do masy wsyp startą skórkę pomarańczową i posiekaną czekoladę. Wymieszaj delikatnie łyżką.

Gotową masę wylej równomiernie na ciasteczkowy spód. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 50 minut

Pozwól ciastu chwilę ostygnąć, a potem już bez wahania podawaj z sosem czekoladowym i kawałkami pomarańczy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation