Kuchnia

Jedzenie

• 15 makaronowych muszelek
• 1 łyżka i 1 łyżeczka oliwy extra vergine
• 1/3 cebuli, posiekanej w kosteczkę
• 150 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1/2 szklanki listków bazylii, posiekanych
• 80 g mozzarelli w kulce, posiekanej lub poszarpanej
• 30 g tartego sera Pecorino (Parmezanu, Manchego lub Cheddara)
• 100 g sera koziego pleśniowego (lub fety), rozdrobnionego







Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni (grzanie góra i dół). Dno naczynia żaroodpornego natrzeć oliwą extra vergine.
Makaron muszelki wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, mają być lekko twarde - al dente. Odcedzić i skropić 1 łyżeczką oliwy extra vergine, delikatnie wymieszać, odstawić.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy extra vergine. Dodać cebulę, posolić, dusić na małym ogniu przez około 6 minut, aż będzie szklista, mieszając od czasu do czasu. Dodać szpinak i mieszać smażąc na małym ogniu przez 1 - 2 minuty aż zwiędnie (mrożony szpinak wcześniej rozmrozić na sitku i odcisnąć z wody). Posiekać, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z bazylią.
Wymieszać wszystkie trzy rodzaje sera w miseczce, doprawić solą i pieprzem.
Wybrać 12 muszli (niektóre mogą się naderwać podczas gotowania) i włożyć w nie farsz ze szpinaku oraz bazylii. Muszle dopełnić mieszanką serów i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut, następnie przełączyć piekarnik na funkcję grilla i piec jeszcze przez 5 minut. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation