Kuchnia

likiery

Muffinki z nutellą



Muffinki z jego dodatkiem są bardzo delikatne, lekko chrupiące na górze z czekoladowym wnętrzem. Są to dość popularne babeczki i teraz już wiem dlaczego, ponieważ są po prostu przepyszne i znikają szybciej niż można się spodziewać. Jeśli jeszcze nie jedliście wypróbujcie koniecznie, bo nie bez powodu są uwielbiane.


SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 10-12 muffinek

1 ¼ szklanki mąki
¼ łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki masła, miękkiego ( ok. 2 łyżek )
½ szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/3 szklanki mleka
12 łyżeczek nutelli ( jedna na każdą babeczkę )


Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. W miseczce przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. W kolejnej miseczce łączymy masło z cukrem i miksujemy na jasną masę. Następnie dodajemy jajka i ekstrakt z wanilii, cały czas miksując. Zwalniając tempo miksera dodajemy powoli suche składniki. Na koniec dodajemy mleko i łączymy.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i posypujemy cukrem lub kaszką manną. Wypełniamy do ¾ wysokości ciastem. Na wierzch każdej porcji nakładamy łyżeczkę nutelli i wykałaczką lub nożykiem robimy zawijasy. Pieczemy w temp. 180 C przez 20-25 min. do suchego patyczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation