Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Potrawy Półgodzinne: pasty

skład małej eksperymentalnej porcji

70 g zielonych oliwek
5 orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka pasty tahini
1 łyżeczka soku z cytryny
1 cm ostrej papryczki lub szczypta chili w platkach
szczypta cząbru
odrobina wody
do blendera wrzucamy osączone oliwki, rozłupane orzechy, zmiażdżony ząbek czosnku, pastę sezamową, oliwę, sok z cytryny, posiekaną papryczkę, cząber. mielimy na gładką masę. w trakcie miksowania, jeśli masa osiada na ściankach dodajemy nieco wody. pasta powinna być dosyć gładka. od razu możemy ją jeść... niemniej smakuje najlepiej jak nieco przegryzie się w lodówce (co najmniej godzinę). zamykamy ją w słoiczku i przechowujemy w lodówce 3-4 dni. gwarantuję Wam, że tyle czasu nie przetrwa bo ją od razu zjecie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation