Kuchnia

Drób

PALKI Z KURCZAKA Z ZIEMNIAKAMI (PIECZONE W REKAWIE)

Potrzebujemy:

1 kg pałek z kurczaka
1/2 kg małych ziemniaków


Składniki na marynatę:

1/2 szklanki oleju rzepakowego
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki czosnku
1 płaska łyżeczka chilli
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka ziół prowansalskich
pieprz



Pałki kurczaka oczyścić, przepłukać i osuszyć (można wytrzeć ręcznikiem papierowym).
W dużej misce połączyć składniki marynaty. Włożyć do niej pałki i dobrze wymieszać, aby marynata je w miarę równomiernie obtoczyła. Miskę zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Po tym czasie przełożyć pałki do rękawa do pieczenia i obwiązać go z dwóch stron. Rękaw włożyć do dużego naczynia do zapiekania i ponakłuwać w kilku miejscach.
W pozostałej marynacie obtoczyć ziemniaki (ze skórką - wcześniej umyte, jedynie lekko wyszorowane i osuszone) i również przełożyć do rękawa. Rękaw obwiązać z dwóch stron, położyć w naczyniu obok pałek i ponakłuwać w kilku miejscach.
Naczynie do zapiekania włożyć do piekarnika (zimnego bądź uprzednio nagrzanego) i piec w temperaturze 200 stopni przez godzinę/półtorej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation