Kuchnia

cake

Tarta kokosowa z malinami

Spód:
50 g masła
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
190 g kruchych czekoladowych ciastek
W rondelku z grubym dnem rozpuścić masło z czekoladą, dodać łyżkę kakao, dokładnie wymieszać.
Ciastka drobno pokruszyć, np. tłuczkiem, wsypać do czekoladowej masy, całość wymieszać.
Formę na tartę o wymiarach 10 x 33 cm wyłożyć przygotowaną masą, szczególnie mocno dociskając boki.
Wstawić do lodówki na czas przygotowania kokosowego kremu.

Kokosowy krem:
puszka mleka kokosowego (400 ml)
3 łyżi likieru kokosowego Malibu
80 g białej czekolady
350 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
ok. 450 g świeżych malin
Mleko kokosowe wymieszać z likierem i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż powstanie gęsty sos a ilość płynu zmniejszy się o połowę (trwa to ok. 30-40 minut), ostudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.
Serek mascarpone utrzeć krótko mikserem na puszystą masę, dodać roztopioną czekoladę i mleko kokosowe.
Zmiksować tylko do połączenia się składników.
Krem kokosowy równomiernie wyłożyć na czekoladowy spód.
Na wierzchu ułożyć maliny. Wstawić do lodówki na ok. 4 godziny do schłodzenia.
Można udekorować listkami mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation