Kuchnia

Przepisy

Tarta czekoladowo-orzechowa | Najsmaczniejsze.plNajsmaczniejsze.pl


Składniki (forma o średnicy 22-23 cm):
Ciasto:

60 g orzechów laskowych (prażonych)
160 g mąki pszennej
50 g cukru kryształ
50 g jogurtu naturalnego (albo 110 g masła)
1 duże jajko
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli

Nadzienie:

340 g gorzkiej czekolady 70% (dla złagodzenia smaku polecam dodać pół na pół z mleczną czekoladą)
350 ml śmietany kremówki 30%
140 g orzechów laskowych (prażonych)

Przygotowanie:
Prażone orzechy: Rozgrzej piekarnik do 170-180°C. Orzechy laskowe (200 g) rozsyp na blasze, wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 12-14 minut, aż się zarumienią. Przestudź je, następnie przesyp orzechy na czysty ręcznik kuchenny i zetrzyj skórki (uważaj, bo orzechy mogą być wciąż gorące). Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.Ciasto: Orzechy (60 g) zmiel, następnie przesyp do dużej miski, dodaj mąkę, sól, cukier i cukier waniliowy – wymieszaj. Do suchych składników dodaj jogurt naturalny i jajko, następnie zagnieć ciasto na jednolitą masę, rozwałkuj na stolnicy podsypując odrobiną mąki (placek powinien być większy od dna formy).Ciasto przełóż do formy i dokładnie dociśnij do jej dna i boków. Wstaw do lodówki na około 30 minut (lub zamrażalnika na 15 minut).
Na schłodzonym cieście połóż papier do pieczenia, obciąż suchą fasolą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 20 minut. Ostrożnie zdejmij pergamin oraz fasolę i piecz przez kolejne 15 minut, na złoty kolor.
Nadzienie: Czekoladę rozpuść (rozpuściłam w kuchence mikrofalowej). W tym czasie do garnuszka wlej śmietanę i doprowadź ją do wrzenia, wlej rozpuszczoną, gorącą czekoladę, dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Masę czekoladową przelej na upieczony spód tarty, a następnie wierzch posyp uprażonymi i oczyszczonymi orzechami laskowymi.Schłodzone ciasto wstaw do lodówki przynajmniej na dwie godziny (najlepiej na całą noc).
Zimne ciasto wyjmij z formy, przechowuj w lodówce nie dłużej niż 4 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation