Inne

kulinarnie-śledzie,ryby

Dorsz zapiekany z fasolą
Składniki:
• 750 g filetów z dorsza
• 500 g białej fasoli
• 2 cebule
• 2 marchwie
• 2 ząbki czosnku
• 100 g masła
• 150 g śmietanki
• 2 łyżki ketchupu
• 2 pomidory
• 50 g tartego sera
• sól, pieprz
Sposób wykonania:
Dorsza włożyć do zimnej wody i zagotować, zostawić na 10 min, następnie wyjąć i podzielić na drobne kawałki. Fasolę gotować w 4 l zimnej wody, bardzo wolno doprowadzić do zagotowania. Następnie odlać wodę i zalać fasolę przygotowaną wrzącą wodą, dodać marchew, cebulę i włoszczyznę. Gotować bardzo wolno. Gdy fasola będzie miękka, wyjąć 1 szklankę i przetrzeć przez sito na puree. Jedną cebulę i czosnek przesmażyć na maśle nie rumieniąc. Rozprowadzić w szklance wywaru z fasoli, dodać śmietankę, ketchup oraz puree z fasoli w takiej ilości aby otrzymać niezbyt gęsty sos.
Wymieszać fasolę z ugotowanym dorszem przyprawić solą i pieprzem. Włożyć do żaroodpornego naczynia, polać przygotowanym sosem, na wierzchu ułożyć pomidory pokrojone w plasterki, posypać tartym serem i wstawić do piekarnika (180 st. C) na około 30 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation