Kuchnia

ciasta

Przepis na sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście i słodką bezą jest niezwykle prosty i smaczny. Każdy ze składników pasuje do siebie i tworzy cudowną całość. Sernik z brzoskwiniami jest jednym z najbardziej popularnych i uwielbianych serników i wcale mnie to nie dziwi. Sernik jest po prostu idealny, przepyszny dzięki swojej delikatności, słodkiej piance i kruchym cieście. Według mnie jest to jeden z lepszych serników jakie jadłam.




Nie wiem dlaczego tak długo czekałam z przepisem na sernik z brzoskwiniami, czasami klasyczne wypieki wydają mi się nudne, ale tu nie ma o tym mowy.

Sam sernik nie jest przesłodzony, a słodyczy nadaje mu beza oraz oprószone cukrem pudrem ciasto kruche. Jeśli lubisz mocno słodkie smaki możesz dosłodzić sernik pod swój smak, ale ja uważam, że nie ma takiej potrzeby.

Sernik z tego przepisu nie jest ciężki, ceglasty. Łączy raczej lekką konsystencją z ciężką. Brzoskwinie i sernik to idealne połączenie, należy tylko je dobrze odsączyć, ponieważ jeśli tego nie zrobimy może być niedopieczony w tym miejscu.

Bezowa pianka to coś co uwielbiam i świetnie łączymy się z kruchym ciastem. Jest słodka i bardzo delikatna przez co sernik wydaje się mieć ciekawszy smak.

Przyznaję dla tego przepisu na sernik z brzoskwiniami nie ma sobie równych. Sernik, beza, brzoskwinie i kruche ciasto – ideał. Na pewno będę go robiła w każde święta.
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI – PRZEPIS:

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

3 szklanki mąki tortowej
250 g masła, zimnego
3 łyżki cukru pudru
5 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
SKŁADNIKI NA SERNIK:

1 kg twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
2 budynie waniliowe (proszek)
125 g masła lub margaryny, roztopionej
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
SKŁADNIKI NA BEZĘ:

5 białek
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
DODATKOWO:

1 puszka brzoskwiń, duża
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem oraz cukrem pudrem do miski lub na stolnicę. Dodajemy pokrojone w kawałki zimne masło i szybko siekamy nożem, możemy użyć do tego malaksera lub rozdrabniacza do ciasta kruchego. Następnie dodajemy sól oraz żółtka i szybko wyrabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części (jedna troszkę większa), owijamy folią i wkładamy do zamrażarki ma 2 godz.
Formę o wym. 24 x 35 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy na tarce o dużych oczkach większą część zamrożonego ciasta. Równomiernie rozprowadzamy i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 10 min, aby się lekko zapiekło.
Ser na sernik przekładamy do miski, chwilę miksujemy. Następnie dodajemy cukry oraz jajka, miksujemy do połączenia. Proszek budyniowy przesiewamy przez sitko do masy i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy roztopione masło i po wymieszaniu sok z cytryny.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy ok. 3 min. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny i chwilę miksujemy.
Masę serową wykładamy na podpieczony spód, układamy pokrojone na nieduże kawałki brzoskwinie. Wykładamy masę białkową i wyrównujemy. Ścieramy na wierzch pozostałą część zamrożonego ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez godzinę. Jeśli ciasto z wierzchu będzie za mocno się przypiekać możemy pod koniec zakryć folią aluminiową i podpiekać dalej. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku do wystudzenia przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po ostudzeniu schładzamy w lodówce min. kilka godzin lub całą noc. Podajemy oprószony cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation