Kuchnia

przystawki przekąski

Sałatka z grillowanym łososiem i mango – 1 porcja, która ma troszkę ponad 300 kcal

Składniki:

90 g świeżego fileta z łososia
pół małego mango 80 g
pomidor 150 g
dwie garście mieszanki sałat
garść listków mięty
sok z 1 limonki
łyżeczka oliwy 5 g
sól, pieprz, trochę ziarenek kolendry

Przygotowanie:

Łososia skrop sokiem z limonki (większą częśc soku zostaw do przygotowania dressingu), dopraw solą i pieprzem i podpiecz na grillu lub na patelni grillowej. Gdy łosoś będzie już gotowy, ostudź go, a w tym czasie przygotuj dressing z soku z limonki, łyżeczki oliwy i łyżki wody. Dodaj sól, pieprz i rozgniecione w moździerzu ziarenka kolendry oraz posiekane listki mięty. Obierz pomidora, połowę mango i pokrój je w kostkę (pomidora możesz w półksiężyce). Na talerzu ułóż sałatę, pomidory, na nie połóż kawałki łososia. Polej wszystko dressingiem i dodaj mango.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation