Inne

kulinarnie-kluski,pierogi,knedliki

Z cyklu " Męska szkoła gotowania " szare kluchy z kapuchą okraszoną skwarami

Składniki: na kluchy
2kg surowych ziemniaków
6 łyżek mąki ziemniaczanej
500g mąki pszennej
3 łyżki oleju rzepakowego Oleofarm
2 łyżeczki soli

Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj łyżeczkę soli.
Ziemniaki obierz i przeciśnij przez drobne sito maszynki do mielenia mięsa. Do tartych ziemniaków dodaj obie mąki, oliwę i sól. Dobrze wymieszaj i odstaw na czas aż woda w garnku zacznie wrzeć. Wyłóż część ciasta na płaski talerz i łyżką zgarniaj partiami ciasto ziemniaczane na wrzątek. Gotuj 2 minuty a gdy kluski wypłyną na powierzchnię wody, wyławiaj je łyżką cedzakową na durszlak i zalewaj zimną wodą, to spowoduje, że kluski nie przykleją się do siebie.

Składniki: na kapuchę
600g kiszonej kapusty
125g boczku wędzonego
2 duże jabłko
2 łyżki oleju rzepakowego Oleofarm
2 listki laurowe
ziele angielskie
pieprz do smaku

Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni do czasu aż się wytopi tłuszcz, dodaj kapustę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj kapustę na wolnym ogniu przez około godzinę, po tym czasie wydrąż gniazda nasienne z jabłek i zmiksuj je wraz ze skórką, dodaj purre jabłkowe do kapusty i wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem, na końcu dodaj olej rzepakowy, dzięki temu kapusta będzie się błyszczeć.

Dodatkowo: 200g boczku wędzonego, który należy podsmażać do czasu aż się wytopi tłuszcz. Boczek będzie potrzebny do okraszenia klusek.
Smacznego!

smakialzacji.blogspot
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation