Kuchnia

Ciasta

Torcik pełnoziarnisty z patelni

Składniki na jeden tort:
4 jajka
4 łyżki mąki pełnoziarnistej
łyżka budyniu waniliowego
5-6 łyżek ksylitolu lub innej substancji słodzącej
3 łyżki mleka, 2 łyżki ricotty lub śmietany 12%
opakowanie sera President 0% (250g)
pół kubeczka malin
3 łyżki masła orzechowego
łyżka oleju rzepakowego
Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Żółtka ubijamy z przesianą mąką i budyniem, ksylitolem, mlekiem, olejem i ricottą/ śmietaną. Do ubitych żółtek dodajemy pianę z białek, ostrożnie łączymy obie masy. Na średni płomień wlewamy porcję masy ( u mnie na każdą porcję to było 1,5 nabierki, muszą wyjść 3 blaty) i kiedy brzegi będą bardziej ścięte a wierzch nie będzie płynny, bardzo delikatnie odwracamy omlet na drugą stronę i przysmażamy aż do jasnobrązowego koloru. Smażenie omletów wymaga dobrej patelni (najlepiej teflonowej) i wprawy, bo kiedy przewrócicie omlet za szybko, może wam się urwać. Postępujemy tak samo z dwoma kolejnymi omletami. Serek President wymieszajcie z 3 łyżkami ksylitolu (będzie zamiast bitej śmietany).
Propozycja nadzienia tortu:
– Pierwszy biszkoptowy omlet posmarowałam masłem orzechowym i 2 łyżkami serka.
– Drugi połową pozostałego serka i wyłożyłam malinami
– Ostatni tak samo jak drugi :) Wierzch polałam roztopionymi 2 kostkami czekolady
To jest każdego indywidualna inwencja twórcza, ja wykorzystałam zawartość lodówki.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation