Inne

kulinarnie-przekąski,warzywa,kiełbaski

Jamie Oliver, "30 minut w kuchni":
tartaletki po portugalsku

Do tartaletek:
– mąka do oprószenia
– 375g ciasta francuskiego
– cynamon mielony
– 125 g kwaśnej śmietany
– 1 jajko
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 5 łyżek brązowego cukru (drobnego)
– 1 pomarańcza

oprósz blat mąką i rozwiń ciasto francuskie. Nasz mistrz proponuje by kupić większe ciasto i połowę zamrozić, ale u nas można kupić po prostu o połowę mniejsze ciasto francuskie i tak też Ci radzimy. Arkusz ciasta posyp obficie cynamonem i zwiń w rulon i pokrój na sześć części. Każdą część włóż do formy na muffiny i rozgnieć tak żeby ciasto przylegało do foremki. Włóż do piekarnika i piecz 8-10 minut.

Wyjmij tartaletki, włóż kurczaka. Jamie radzi by spędził tam 10 minut, ale naszym zdaniem może tam spokojnie spędzić trochę więcej czasu. W…tak…międzyczasie, postaw garnek na dużym ogniu i przygotuj karmel. Wyciśnij do garnka sok z pomarańczy, dodaj 4 łyżki brązowego cukru i zamieszaj. Podgrzewaj, nie mieszaj już, ale pilnuj żeby się nie przypalił. Kiedy już będzie gotowy – polej nim tartaletki i poczekaj aż stężeją.

http://cookbythebook.pl/jamie-oliver/kurczak-piri-piri-ziemniaki-z-feta-salatka-z-rukoli-i-tartaletki-po-portugalsku/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation