Inne

kulinarnie-śledzie,ryby

Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa
Sałatkę śledziową z poniższego przepisu przygotowuję od lat. Za każdym razem po jej zrobieniu dochodzę do wniosku, że za mało w niej śledzi. Kilka filetów ginie przy sporej ilości ogórków, buraczków, cebulek i jabłek. Sama nie wiem czemu, nigdy nie kupiłam ich dwa razy więcej?
Większość przepisów na sałatkę śledziową jakie spotykałam, zawierają ziemniaki i fasolę. Połączenie innych składników zawsze budzi zdziwienie, ale po degustacji opinie są bardzo pozytywne :). Ważne, aby tej sałatki nie robić na ostatnią chwilę. Polana sosem musi postać przynajmniej dwie godziny, dzięki temu bardzo zyska na smaku.


Jeżeli chodzi o podane pojemności słoików, nie musicie się tym nadmiernie przejmować. Podałam takie, jakie wystąpiły w oryginalnym przepisie, sama jednak kupując ogórki, buraczki i cebulki nie zwracam uwagi jaka jest dokładna pojemność. Po prostu od lat biorę ze sklepowych półek te same standardowej wielkości opakowania. Nic się nie stanie, jeśli np.: ogórków będzie trochę więcej :).

Składniki:
· 5 filetów śledziowych (w zalewie)
· 1 słoik ogórków konserwowych (370 ml)
· 1 słoik całych buraczków (370 ml)
· 1 słoik marynowanych cebulek (370ml)
· 3 jabłka
· 1/3 szklanki octu winnego
· 1/3 szklanki oleju
· 2 łyżeczki tartego chrzanu
· sól morska
· świeżo zmielony czarny pieprz
Do dekoracji: kilka gałązek koperku

Przygotowanie:

Śledzie pokroić w nieduże kawałki. Ogórki konserwowe pokroić w pół plasterki, buraczki na ćwiartki, a jabłka w kostkę. Cebulki odsączyć z zalewy. Połączyć wszystkie składniki. Następnie przygotować sos. W tym celu wymieszać ocet z chrzanem, doprawić solą i pieprzem. Cały czas mieszając powoli dolewać olej. Sałatkę polać sosem i odstawić na 2 godziny przed podaniem, aby smaki się przegryzły. Udekorować koperkiem.

Czas przygotowania: 40 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation