Inne

kulinarnie-placki,naleśniki,omlety

Quiche ziemniaczane z dynią

Składniki na quiche ziemniaczane z dynią (4 porcje)

900 g miąższu dyni,
700 g ziemniaków,
czerwona papryka,
1-2 małe cebule,
papryczka chili (opcjonalnie),
200 g mąki,
100 g masła,
125 ml mleka,
30 g sera żółtego,
2 jajka,
mielona słodka papryka,
mielone chili,
sól, pieprz.

Mąkę, masło, pół łyżeczki soli i 2-4 łyżki zimnej wody ugniatamy na gładkie ciasto. Owijamy je w folię i pozostawiamy w lodówce na 30 minut.

W tym czasie obrane i pokrojone w średnio grube plastry ziemniaki przekładamy do garnka i gotujemy ok. 20 minut. Pokrojony w kostkę miąższ dyni, paprykę i cebulę smażymy. Doprawiamy odrobiną chili i słodką papryką.

Ciasto na tartę ułożone między dwoma warstwami folii rozwałkowujemy na okrągły placek. Ciasto przekładamy do naczynia na quiche (ok. 28 cm średnicy), zaginając brzegi do góry i nakłuwając je w paru miejscach widelcem.

Warzywa rozkładamy równomiernie na cieście i zalewamy doprawioną solą i pieprzem i wymieszaną masą ze startego sera, mleka i jajek. Quiche z dyni i ziemniaków pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation