Kuchnia
torty
Tort czekoladowy:
Składniki:
- 350 g ciemnej czekolady (gorzkiej lub deserowej), połamanej na kosteczki
- 125 ml (1/2 szklanki) likieru kawowego, np. Kahlua lub brandy
- 30 g (1/4 szklanki) kakao
- 250 g masła, pokrojonego na kawałki
- 175 g (3/4 szklanki) drobnego cukru
- 10 jajek, oddzielnie białka i żółtka, ogrzanych do temperatury pokojowej
- 60 g (1/2 szklanki) mąki
- 1 łyżeczka octu winnego
Polewa czekoladowa:
- 125 ml (1/2 szklanki) śmietanki kremówki
- 60 ml (1/4 szklanki) likieru kawowego, np. Kahlua lub brandy
- 200 g czekolady deserowej lub gorzkiej, połamanej na kostki
oraz: wiśnie w gęstym syropie
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Przygotować formę okrągłą o średnicy 25 cm, wysmarowaną masłem i posypana mielonymi migdałami lub mąką. W plastikowej misce umieścić czekoladę, likier, kakao, masło, 125 ml wody, 1/2 szklanki cukru. Miskę ustawić na rondelku z gotującą się wodą i mieszając drewnianą łyżką rozpuścić i połączyć wszystkie składniki w jednolitą masę. Zdjąć z ognia i ostudzić. Mikserem ubić żółtka na puszysty krem. Wymieszać (drewnianą łyżką lub szpatułką) z ostudzoną masą czekoladową, a następnie bardzo delikatnie połączyć z przesianą mąką. Ubić białka na pianę z dodatkiem octu winnego. Stopniowo dodawać resztę cukru, ubijając, aż piana będzie sztywna. Połowę piany wymieszać (drewnianą łyżką lub szpatułką) z masą czekoladową, następnie dodać drugą połowę piany i również wymieszać. Przelać masę do przygotowanej formy. Formę ustawić na blasze do pieczenia i piec w środkowej części piekarnika przez 1 godzinę i 15 minut. Ciasto najlepiej piec w kąpieli wodnej lub z blaszką z wrzącą wodą ustawioną na dnie piekarnika. Sprawdzić drewnianym patyczkiem lub wykałaczką czy ciasto jest już upieczone w środku, jeśli jest jeszcze bardzo klejące, piec przez kolejne 5 - 10 minut. Uważać, aby ciasta nie zrumienić za bardzo, bo będzie gorzkie.
Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie. Po ostudzeniu wyłożyć na paterę. Jeśli zrobiło się wgłębienie, można ułożyć ciasto dnem do góry. Polać polewą czekoladową (przepis poniżej) i odstawić do zastygnięcia. Podawać z wiśniami w syropie. Tort z każdym dniem nabiera smaku.
Polewa czekoladowa:
W rondelku z grubym dnem zagotować śmietankę razem z likierem, odstawić z ognia, włożyć połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż się roztopi i połączy z resztą składników w jednolitą masę. Przelać do czystej i suchej miseczki.
MA==