Kuchnia

dieta

Jesienne ciasto imbirowo-piernikowe

Składniki:
150 g mąki pełnoziarnistej
50 g otrębów pszennych (lub mąki żytniej)
30 g mąki owsianej
2 jajka
150 ml mleka
3 średnie jabłka,
3 cukru trzcinowego,
2 łyżki miodu,
3 łyżki masła,
1 łyżeczka sody,
szczypta soli,
1 łyżka imbiru,
1 łyżka przyprawy korzennej/do piernika.

Wykonanie:
Obrać jedno jabłko i pokroić w cienkie plasterki(można też zetrzeć na tarce). Włożyć do rondelka i zalać łyżką wody. Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 10-15 min., co jakiś czas mieszając, aż jabłko rozpadnie się. Odstawić do ostygnięcia.
Masło rozpuścić w garnku razem z miodem i stewią/cukrem trzcinowym. Odstawić do wystygnięcia. Mąki, otręby, sodę i przyprawy przesiać do dużej miski. Dodać uduszone jabłko, masło, jajka i mleko. Utrzeć, aby powstało gładkie ciasto. Pozostałe dwa jabłka obrać, pokroić w kostkę i wmieszać do ciasta. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelać ciasto. Piec ok. 50-55 min. w 160°C. Ciasto przechowywać w pojemniku lub owinięte folią spożywczą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation