Kuchnia

chleb, drożdżówki i inne

drożdżowe ciasto nocne, topielec, babka rosnąca w wodzie

5 dkg drożdży
½ szklanki mleka
1 jajko
4 żółtka
12 dkg masła
½ kg mąki
15 dkg cukru pudru
5 dkg rodzynek
sól
skórka cytrynowa
10 dkg masła do smarowania formy i ściereczki
2 dkg cukru z wanilią do posypania

Rozetrzeć jajo i żółtka bez cukru.. Rozetrzeć drożdże z zimnym mlekiem. Stopić masło.

Do mąki dodać roztarte żółtka, roztopione masło i drożdże i wyrobić dość gęste ciasto.

Czystą, lnianą, gęsto tkaną ściereczkę posmarować grubo masłem, włożyć na środek ciasto i ściereczkę związać tasiemką zostawiając tyle wolnego miejsca, aby ciasto mogło swobodnie wyrosnąć. Do czystego wiadra wlać zimną wodę, włożyć ciasto i uwiązać do wiadra opuszczając do takiej wysokości, aby miejsce związania ścierki tasiemką sięgało trochę ponad powierzchnie wody; do tego miejsca ścierka powinna być posmarowana masłem, tak aby woda nie dostała się do ciasta; końce ścierki nie powinny dotykać wody, aby jej nie wciągały.

Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w zimnej wodzie na noc (10 godzin). Po 10 godzinach przygotować resztę składników: przesiać cukier, umyć i osuszyć rodzynki.



Ciasto wyjąć ze ścierką, a gdy ocieknie z wody – rozwiązać. Ciasto podciąć ostrożnie nożem i wyłożyć do miski. Masło ze ścierki zebrać nożem i dodać do ciasta. Ciasto nie powinno być namoknięte wodą – chroni je od tego masło. Do ciasta dodać cukier, sól, przyprawy i wyrobić je starannie, na końcu dodać rodzynki;

Wysmarować masłem grubo i starannie formę na babkę, oprószyć mąką.

Ciasto włożyć do formy, wstawić do niezbyt gorącego pieca i upiec (ok 45 min).

Ciasto wyjąć z pieca, a gdy trochę przestygnie, ostrożnie wyłożyć, bo jest bardzo pulchne i łatwo może wytworzyć się zakalec. Kiedy jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem z wanilią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation