Kuchnia

ciasta

Ciasto kostka malinowa



Składniki na biszkopt:

6 jajek

1/3 szklanki cukru

1 szklanka mąki pszennej

2 czubate łyżki ciemnego kakao

1 łyżka octu winnego

1 łyżeczka proszku do pieczenia Winiary

szczypta soli

masło i mąka krupczatka lub bułka tarta do formy



Dodatkowo:

500 g malin

500 ml śmietany 30 %

3 galaretki malinowe

5 łyżek cukru trzcinowego

4 łyżki żelatyny Winiary

150-160 ml wrzącej wody

opcjonalnie garść czerwonej porzeczki

1 czubata łyżka kawy rozpuszczona 60 ml gorącej wody





Przygotowanie:

Dno formy o wymiarach 23x34 cm smarujemy masłem i obsypujemy krupczatką lub bułką tartą. Biała oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec wsypujemy cukier.

Do żółtek dodajemy ocet winny oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Mieszaninę wlewamy do białek, ubijamy do dobrego połączenia składników.

Wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną zmieszaną z kakao. Delikatnie, ale dokładnie, mieszamy (najlepiej w jedną stronę, zagarniając także mąkę, która opadnie na dno miski). Ciasto wlewamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni do tzw. suchego patyczka (około 35 minut). Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do wystudzenia

Blachę, w której był pieczony tort, myjemy, wycieramy do sucha i wykładamy dno oraz boki folią aluminiową. Biszkopt przecinamy na dwa równe blaty. Jeden układamy w formie i nasączamy całą kawą.



Przełożenie:

Maliny delikatnie płuczemy, odsączamy na sicie. Układamy na biszkopcie- jedna obok drugiej (mniej więcej 1/2 szklanki zostawiamy do dekoracji).

200 ml śmietany ubijamy na sztywno, dodając pod koniec 2 łyżki cukru.

2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 70-80 ml wrzącej wody. Dodajemy 2-3 łyżki śmietany, mieszamy aby wyrównać temperaturę, a następnie od razu dodajemy do bitej śmietany i chwilę razem miksujemy.

Wykładamy na maliny, delikatnie wyrównujemy powierzchnię. Ciasto wstawiamy do lodówki.

1 galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody i gdy zacznie tężeć, wykładamy ją na śmietanę. Na niemal zastygniętą galaretkę kładziemy drugi kawałek biszkoptu i wstawiamy do lodówki.

Porzeczki (jeśli używamy) płuczemy, odsączamy na sicie. Obrywamy z gałązek.

Pozostałą żelatynę rozpuszczamy w 70-80 ml wrzącej wody, odstawiamy do przestudzenia. Resztę śmietany ubijamy na sztywno, dodając pod koniec pozostały cukier, a następnie przestudzoną żelatynę. Dokładnie miksujemy.

Gdy masa zacznie tężeć, wykładamy ją na biszkopt. Układamy pozostałe maliny oraz porzeczki. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Ostatnie 2 galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzącej wody. Gdy zaczną tężeć, wlewamy ją na piankę śmietanową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation