DIY - zrób to sam

ozdoby, kartki

Czekoladowa karpatka -

Ciasto parzone:

1 szklanka wody
150g masła lub margaryny
1 łyżka kakao
niepełna szklanka mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać 1 szklankę)
5 jajek
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)

Masa:

3 szklanki mleka
200g masła
½ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
2 żółtka
100g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

kakao i cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z kakao. Odstawić na bok. Wodę zagotować z masłem (lub margaryną). Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę z kakao. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
Ciasto podzielić na 2 części.
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
Przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty. Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę dodawać stopniowo do masy budyniowej, miksując tylko do połączenia się składników.
Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i kakao.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation