Kuchnia

W y p i e k i 🍩 🍰

Pink rose cheesecake cake czyli serowy torcik w róże
Ciasto
Składniki:

180g bardzo miękkiego masła
200g cukru
265g mąki pszennej
3 jaja
50g kakao
180ml maślanki
łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka octu, np. winnego lub spirytusowego

Masło utrzeć z cukrem na bardzo puszystą i jasną masę - trzeba robić to naprawdę długo bo ok. 6-7 minut.
Cały czas miksując dodawać po jednym jajku.
Do osobnej miski przesiać suche składniki(mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia).
Mieszając na niskich obrotach na przemian dodawać suche składniki oraz maślankę, zaczynając i kończąc na mące. Na sam koniec dodać ocet i jeszcze raz szybko zmiksować.
Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy ok. 21-22cm, wyrównać i piec w 175ºC przez około 40 minut lub aż wbity w ciasto patyczek będzie czysty.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Przeciąć na dwa blaty.
Sernik
Składniki:

300g mascarpone
300g mielonego twarogu lub sera z kubełka
3 jaja
1/3 szklanki śmietany 30%
pół szklanki cukru
sok i skórka z jednej cytryny
2 łyżki mąki pszennej*
1 łyżka mąki ziemniaczanej*

Zmiksować ze sobą oba rodzaje sera, cukier i śmietankę. Cały czas delikatnie ubijając dodawać jajka oraz sok i otartą skórkę z cytryny. Na koniec wmieszać oba rodzaje mąki.
Masę wylać do 21-22cm tortownicy i piec przez około 60 minut w 170ºC, sernik powinien być ścięty lecz środek może delikatnie dygotać.
Upieczony schłodzić w lodówce minimum kilka godzin(a najlepiej całą noc) przez składaniem tortu.
Krem
Składniki:

220g miękkiego masła
600g miękkiego kremowego serka, np. mascarpone
2-2,5 szklanki o pojemności 250ml cukru pudru
4-5 łyżek śmietany kremówki
łyżka ekstraktu z wanilii
łyżka soku c cytryny
barwnik spożywczy

Ubijać masło z serkiem stopniowo dodając cukier puder oraz śmietanę, masa ma być dobrze napowietrzona i puszysta. Na koniec wmieszać ekstrakt z wanilii, sok z cytryny oraz różowy barwnik.
Krem polecam schłodzić 30 minut, aby zesztywniał - będzie łatwiej go wyciskać.

Pierwszy blat ciasta posmarować kremem, ułożyć na nim sernik, pokryć kremem i przykryć drugim blatem. Wierzch i boki tortu przesmarować kremem(nie musi być to gruba warstwa, wystarczy cieniutka przez którą przebija się ciasto. Takie posmarowanie boków będzie "klejem" dla naszych róży)
Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie otwartej gwiazdki(używałem M1 Wiltona) i dekorować nim tort. Jak to zrobić możecie zobaczyć np. w tym filmie.
Gotowy tort schłodzić kilka godzin w lodówce.
* - ilość mąki zależy od tego jakiego sera użyliście, niestety każdy jest inny i polecam ocenić masę według własnego doświadczenia :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation