Architektura

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Soczysty kurczak pod kruszonką

Składniki:
3 pojedyncze piersi kurczaka,
1 ząbek czosnku,
sok z połowy cytryny,
sok z połowy limonki,
2-3 łyżki oliwy/oleju,
sól, pieprz
Na "kruszonkę":
3-4 łyżki bułki tartej,
2-3 łyżki oliwy,
1 ząbek czosnku,
1/2 natki pietruszki,
duża garść świeżej bazylii,
połowa papryczki chilli,
skórka z całej cytryny,
sól, pieprz
ew. tarty parmezan lub mozzarella*

Przygotowanie:
Piersi kurczaka należy umyć i oczyścić z ew. błonek. Przygotowane piersi wkładamy do miski, solimy i pieprzymy, dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku, wyciskamy sok z limonki i cytryny, dodajemy oliwy. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej ręcznie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Przed pieczeniem należy przygotować "kruszonkę". Do miseczki wsypujemy bułkę tartą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz bazylię, startą skórkę z cytryny, drobno pokrojoną papryczkę chilli (usunęłam z niej pesteczki), solimy i pieprzymy. Na koniec dodajemy oliwy i całość dobrze mieszamy.
*Do kruszonki możemy dodać jeszcze trochę tartego parmezanu lub mozzarelli.
Kurczaka wyciągamy z marynaty i układamy w formie żaroodpornej. Na każdą pierś wykładamy łyżeczką "kruszonkę" i dokładnie pokrywamy nią całą powierzchnię mięsa.
Tak przygotowanego kurczaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.

Smacznego!

wp.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation