Kuchnia

Wypieki

NALEWKA POMARAŃCZOWA

Nalewka kojarzy mi się z babcią, która zawsze w swoim barku miała zapas trunków na każdą okazję i dolegliwość (bo przecież znane są właściwości lecznicze alkoholu). Chociaż obecnie jest łatwo dostępnym produktem, to warto przygotować ją samemu. Oprócz wymienionych poniżej składników potrzebujemy odrobinę czasu i cierpliwości.. :)

Składniki:

4 pomarańcze
kilkadziesiąt ziaren kawy
0,5 kg cukru
0,5 litra wody
0,5 litra spirytusu
słój, w którym zmieszczą się pomarańcze

W umytych przegotowaną, ciepłą wodą pomarańczach robimy otwory, a następnie wciskamy w nie ziarenka kawy tak, aby całe schowały się w skórce pomarańczy. Pomarańcze gęsto nabijamy ziarnami kawy.

Rozpuszczamy cukier we wrzącej wodzie, a gdy wystygnie wlewamy do niego spirytus. Ułożone w słoju pomarańcze zalewamy przygotowaną mieszanką. Jeśli macie ochotę możecie dodać kawałek cynamonu lub kilka goździków czy ziarenka kawy. Wszystko zależy od tego, co lubicie. My dodałyśmy goździki i kawę.
Zakręcamy słoik i czekamy cztery tygodnie (chyba, że jesteśmy niecierpliwi to dwa tygodnie również wystarczą).

Na zdrowie!

dwie prawe rece: NALEWKA POMARAŃCZOWA
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation