Kuchnia

Slodyczy

Ciasteczka imbirowe z miodem i przyprawami

225g mąki
1łyżeczka soli
1łyżeczka imbiru w proszku
1łyżeczka przypraw do piernika
1łyżeczka cynamonu
100g cukru (ja dałam mix demerara i brązowego)
20g kandyzowanego imbiru pokrojonego bardzo drobno
125g masła
100g miodu płynnego


Nagrzać piekarnik do 180° C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wymieszać mąkę, przyprawy, cynamon, imbir, sól i cukier w misce.
Dodać masło (miękkie) i wyrobić ciasto palcami, jak na kruszonkę.
Podgrzać lekko miód w garnku.
Wlać do mieszanki z mąką i wymieszać wszystko dokładnie łyżką.
Rozsypać cukier na blacie. Formować rękami kule z ciasta wielkości orzecha włoskiego i przeturlać je po rozsypanym cukrze.
Rozłożyć na blaszce w odstępach 5cm.
Piec 10-12min. aż do lekkiego zarumienienia. Kiedy przypieką się za bardzo, stają się gorzkie.
Wyjąć z piekarnika, zostawić na blaszce 2min., następnie zdjąć i ostudzić całkowicie na kratce kuchennej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation