Kuchnia

Ciasta

Piernik na piwie korzennym.

składniki:
750 g mąki
150 g masła
350 g cukru
6 jajek
łyżeczka sody
200 ml piwa Książęce Korzenne Aromatyczne
350 g miodu
mieszanka bakalii
polewa:
125 g masła
½ szklanki cukru pudru
4 łyżeczki kakao
4 łyżeczki mleka

przygotowanie:

Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem do czasu uzyskania gładkiej masy.
Oddzielamy białka od żółtek, a następne dodajemy po żółtku, nie przerywając ucierania, aż masa znów stanie się gładka i jednolita.
Mąkę wymieszaną z sodą łączymy powoli z masą jajeczną, cały czas mieszając.
Do ciasta dodajemy piwo oraz miód oraz bakalie. Mieszamy, aż składniki się połączą.
Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę Delikatnie mieszamy pianę z ciastem pamiętając by mieszać tylko w jednym kierunku.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy około 60 minut w 180 st. C.
W rondlu rozpuszczamy masło, dodając następnie cukier mleko.
Gdy cukier się rozpuści, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy tak by zlikwidować grudki.
Oblewamy nią piernik, który następnie dekorujemy kolorową posypką.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation