Hobby

Na słodko

ciasto "Usta"
ciasto:
250 gramów masła lub margaryny
3 łyżki ciemnego kakao
0,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 kopiasta łyżka cukru z wanilią
6 jajek
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek wody
szczypta soli do białek
krem budyniowy:
0,6 litra mleka
2 paczki budyniu waniliowego bez cukru (razem 80 gramów)
0,5 szklanki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
150 gramów masła lub margaryny
polewa czekoladowa:
100 gramów masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao
1 łyżeczka żelatyny + 4 łyżki gorącej wody
dodatkowo:
około 200 - 250 gramów okrągłych biszkoptów
0,5 słoiczka marmolady, powideł śliwkowych lub kwaskowatego gęstego dżemu

W rondlu roztopić masło lub margarynę, dodać cukier i cukier z wanilią, kakao i wodę, gotować na małym ogniu około 3 minut, zdjąć z ognia i schłodzić do temperatury pokojowej. Co jakiś czas przemieszać by nie utworzył się "kożuszek".

W tym czasie biszkopty posmarować marmoladą, złożyć po dwa.
Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać posklejane biszkopty.
Do przestudzonej masy kakaowej dodać 1 całe jajo, 5 żółtek i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować na gładką masę.
Pozostałe 5 białek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, dodać do ciasta i wymieszać łyżką lub trzepaczką rózgową.
Ciasto wylać delikatnie na poukładane biszkopty, wyrównać powierzchnię.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć ciasto, piec około 40 - 45 minut (bez termoobiegu, funkcja grzania góra - dół, na środkowym poziomie), do suchego patyczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation