Kuchnia

Przepisy

Ciasto z malinami pod delikatną pierzynką migdałową - ciasteczkowy-potwor.pl

Składniki na blaszkę o wymiarach 20cm x 27 cm.

Blaszkę do pieczenia należy dobrze natłuścić i oprószyć mąką pszenną / tortową.

Przed pieczeniem biszkoptów należy nagrzać piekarnik.

Składniki na ciasto:

4 żółtka
6 białek
1/2 szklanki cukru kryształu
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 szklanki mąki pszennej / tortowej
100 g miękkiej margaryny
szczypta soli
70 g płatków migdałowych
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy.

Żółtka wraz z cukrem kryształem i cukrem waniliowym ucieramy na jednolitą, złotą, puszystą masę.

W drugiej misce ucieramy margarynę na puch. Do utartego tłuszczu wlewamy utarte żółtka i dalej ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli ucieramy do momentu połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie części:

I część masy - wylewamy na wcześniej przygotowaną blaszkę i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 15-20 minut na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia.
Drugą część surowego ciasta wylewamy na drugą blaszkę do pieczenia.

II część masy- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do białek dodajemy stopniowo szklankę cukru pudru a następnie łyżkę mąki ziemniaczanej. Ubijamy.
Drugą część surowego ciasta wylewamy na czystą blaszkę, wyrównujemy. Na ciasto kładziemy (łyżką) pianę i posypujemy ja płatkami migdałowymi. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez około 15-20 minut. By piana się nam nie spiekła należy przykryć ją papierem do pieczenia - czynność tą robimy dopiero po 10 minutach pieczenia ciasta. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do przestygnięcia. Nie wyciągamy z piekarnika.

Masa ze śmietany kremówki.

600 ml śmietany kremówki 30 %- 36 %
2 opakowania "śnieżki"
2 łyżki cukru pudru
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy do niej stopniowo na przemian cukier puder i "śnieżkę". Dokładnie łączymy ze sobą składniki. Ubitą kremówkę schładzamy w lodówce.

Dodatkowo:

1 opakowanie truskawkowe galaretki
300 ml gorącej wody
300 g mrożonych malin
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do niej mrożone maliny. Galaretkę z owocami odstawiamy do lekkiego stężenia.

Uwaga: galaretka z mrożonymi malinami szybko tężeje.

Malin nie rozmrażamy.

Wykonanie:

Ciasto I umieszczamy w prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy połowę masy z kremówki i wylewamy na nią galaretkę z malinami. Na galaretkę wylewamy drugą połowę masy ze śmietany kremówki i przykrywamy ją ciastem z bezą. Ciasto wkładamy na 30-60 minut do lodówki. Podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation