Inne

Ciasta, desery

świąteczne ciasto pomarańczowe
Propozycja świąteczna, chociaż może pojawić się na stole przez cały rok. Ciasto trochę jak ucierane, trochę jak keks. Bardzo wilgotne i aromatyczne. Można zrobić je w dwóch wersjach - pomarańczowej (tak jak w oryginalnym przepisie) lub cytrynowej. U mnie wystąpiła wersja mieszana. A to wszystko przez to, że przypaliłam syrop pomarańczowy. Musiałam ratować się wersją cytrynową, ale ciastu wyszło to na dobre.
Składniki:

130 g mąki pszennej
80 g cukru (dałam trzcinowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka otarta z 1 pomarańczy *
1/2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy *
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
125 ml śmietany 12 %
1/2 szklanki (250 ml) migdałów
110 g masła



Na syrop:

60 ml cukru
40 ml soku z pomarańczy *
Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Formę keksówkę o długości 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Migdały uprażyć na suchej patelni i posiekać. Mąkę przesiać z proszkiem, cukrem i solą do miski Dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. W drugiej misce wymieszać sok, wanilię jajka i 50 ml śmietany.

W misce robota wymieszać migały i mieszankę z mąką. Powoli ucierają dodawać po kawałku masła. Następnie dodać śmietanę. Ucierać na niskiej prędkości, zdejmując masę ze ścianek od czasu do czasu. Stopniowo dodawać mieszankę jajeczną. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec przez około 45 minut.

Kiedy ciasto jest już prawie gotowe przygotować syrop. Sok i cukier podgrzewać na niewielkim ogniu przez kilka minut. Gorące ciasto posmarować syropem. Nałożyć kilka warstw tak, aby zużyć cały syrop. Odstawić do ostudzenia (moja stygło przez noc w foremce).

Ciasto można polać polewą czekoladową (np z rozpuszczonej czekolady i kremówki w proporcjach 50/50).



* można zastąpić cytryną
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation