Kuchnia

Wigilia - przepisy

Grzybowa baba z kaszy pęczak

Składniki:
300 g kaszy pęczak
25 g suszonych podgrzybków
2 cebule
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
duży ząbek czosnku, drobno posiekany
łyżeczka majeranku
spora szczypta gałki muszkatałowej
szczypta tymianku
olej roślinny
sól i pieprz

Przygotowanie:
Grzyby zalać zimną wodą i zostawić na 2 godziny.
Kaszę zalać litrem wody z łyżeczką soli, dodać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły i gotować w osolonej wodzie do miękkości, czyli przez około 45 - 60 minut.
W międzyczasie siemie lniane zalać 5 łyżkami wrzącej wody i odstawić. Cebulę pokroić w pióra i smażyć na małym ogniu, aż będzie złota i bardzo miękka.
Ugotowaną kasze z grzybami połączyć z cebulą, siemieniem i pozostałymi składnikami. Wszystko zmielić w maszynce do mielenia albo zmiksować bardzo dokładnie ręcznym blenderem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę na babkę wysmarować dokładnie olejem roślinnym i wypełnić zmieloną kaszą. Piec przez około 45 minut, następnie chwilę wystudzić i wyjąć z formy. Dobra jest na ciepło oraz na zimno, z chrzanem, żurawiną, musztardą, sosem tatarskim albo czym tylko zechcecie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation