Kuchnia

Wypieki

Ciasteczka brzoskwinki

Składniki:
3 jajka
2 szkl. cukru
1/2 szkl mleka
skórka starta z 1 cytryny
1/2 szklanki likieru sambuca ( nawet nie wiem, jaki to jest)- u mnie limoncello
70 dkg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem:
4 żółtka
1/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
7 dkg mąki
0,5 litra mleka

Do obtoczenia:
Likier limoncello
1 galaretka czerwona (truskawkowa, poziomkowa)
1 galaretka brzoskwiniowa

Jajka ubić z cukrem, dodać resztę składników i zarobić ciasto. Formować kulki wielkości orzechów włoskich ( u mnie większe) i układać je na blasze spłaszczając trochę.Piec ok 10 minut. Wystudzić.

Krem Żóltka ubić z cukrem, dodać mąkę , mleko i cukier waniliowy. Postawić na małym ogniu i mieszając powoli gotować, aż masa zgęstnieje.

Ciasteczka smarować kremem i zlepiać po dwa.

Galaretki wysypać na talerze. Ciastka moczyć w likierze, a następnie obtoczyć w suchych galaretkach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation