Inne

kulinarnie-ciasta,serniki,torty3

Ciasto makowe z kremem miodowym – Miodowy Piegus

sweet8

Przepis

Porcji: 10-12

Forma: okrągła 21-23 cm

Składniki

Blaty:

2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
1/4 łyżeczki soli
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki cukru
3 jajka
120 g miękkiego masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 szklanka mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
4 łyżki suchego maku
Krem miodowy:

6 łyżek miodu
100 g miękkiego masła
250 g mascarpone
4 czubate łyżki mleka w proszku
1 łyżka cukru pudru
Bita śmietana:

250 g mascarpone
250 ml śmietanki tortowej 30%
5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:

łyżka miodu
łyżeczka maku
Przygotowanie

Blaty:

Przygotuj formę na ciasto (jeśli masz więcej w takim samym rozmiarze będzie szybciej, ale nie jest to konieczne). Wysmaruj ją masłem, dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki oprósz mąką. Piekarnik nagrzej do 165 – 170 stopni. W misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu utrzyj masło z cukrem i jajkami aż masa będzie puszysta. Dodaj śmietanę, mak i wanilię. Następnie przesiej do misy suche składniki, przygotowane wcześniej i dolej mleko. Wszystko wymieszaj, tylko do połączenia składników. Ciasto podziel na trzy części, piecz każdy blat przez 27-30 minut. Wyjmij z piekarnika, chwilę przestudź, następnie szybkim ruchem odseparuj ciasto od formy za pomocą ostrego cienkiego noża. Zdejmij obręcz i wystudź ciasto na kratce. Z każdym blatem postępuj podobnie.

Krem miodowy:

Masło utrzyj z miodem na puszystą masę, dodaj mascarpone, cukier puder i mleko w proszku, jeszcze raz wszystko zmiksuj, wstaw do lodówki, żeby krem stężał.

Bita śmietana:

Śmietanę ubij z mascarpone na wysokich obrotach miksera, za pomocą uprzednio schłodzonej końcówki. Pod koniec ubijania dosypuj cukier i wszystko jeszcze zmiksuj przez chwilę.

Całość:

Pierwszy blat ułóż na paterze, rozsmaruj połowę kremu miodowego, połóż drugi blat, rozsmaruj kolejną porcję kremu i przykry ostatnim blatem. Boki i wierzch pokryj równą warstwą bitej śmietany. Pozostały krem śmietanowy przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj wierzch ciasta. Środek polej łyżką płynnego miodu i posyp makiem. Schłódź w lodówce przez 30-60 minut i podawaj

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation