Kuchnia

Kulinarne pomysly

Kuchnia pachnąca wanilią : PALUCHY SEROWE
SKŁADNIKI:

2 i 1/3 szkl. mąki pszennej
150 ml mleka
1/4 kostki drożdży
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
40g masła
2 żółtka
szczypta soli


3/4 kostki twarogu
1 żółto
łyżka śmietany
1 łyżka cukru pudru
1 cukier waniliowy
sok wyciśnięty z połowy cytryny


PRZYGOTOWANIE:

Drożdże ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy podgrzane mleko, mieszamy, przesiewamy połowę szklanki mąki, wymieszać żeby nie było grudek, miseczkę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.
Gdy rozczyn urośnie mieszamy go z resztą mąki, roztopionym masłem, żółtkami i szczyptą soli, wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki, odstawimy pod przykryciem do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość.
Składniki na masę serową dokładnie mieszamy, twaróg można zmielić.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, o grubości 5mm, połowę smarujemy serem i nakrywamy drugą połową ciasta, wzdłuż krótszego boku tniemy paski ok. 2cm szerokości, każdy lekko skręcamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy jeszcze 15 minut do wyrośnięcia, następnie smarujemy białkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy 15-20 minut, aż będą całe rumiane, gotowe posypać cukrem pudrem, można również polukrować
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation