Kuchnia

wigilijne przepisy

Śledzie w sosie pomidorowym z ajwarem - Magazyn Kuchenny

Śledzie w sosie pomidorowym z ajwarem

6-8 porcji na przekąskę

500 g filetów śledziowych
2-3 łyżki oleju
2 spore cebule, pokrojone w grubsze piórka
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki ajwaru pikantnego
1 szklanka wody
2 łyżki octu jabłkowego (lub do smaku)
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu, świeżo mielonego

Filety śledziowe wymocz w wodzie, by pozbyć się z nich nadmiaru soli. Po wymoczeniu osusz je i pokrój każdy na 3-4 kawałki.

Cebulę smaż do miękkości na średnio rozgrzanym oleju, razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Nie rumień jej! Gdy zmięknie, dodaj koncentrat pomidorowy i smaż kilka minut, mieszając, aż lekko ściemnieje. Dodaj ajwar i smaż jeszcze 3-4 minuty, mieszając. Pastę zalej szklanką wody i octem. Gotuj, na małym ogniu, aż połowa wody odparuje, a sos odpowiednio zgęstnieje. Dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku, pogotuj jeszcze 1-2 minuty. Sprawdź, czy nie trzeba dodać więcej octu. Odstaw do wystudzenia.

W słoiku przekładaj warstwami śledzie i sos pomidorowy, kończąc warstwą sosu. Słoik zamknij i odstaw do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Śłedzie w sosie pomidorowym przechowuj w lodówce. Powinny wytrzymać w niej, w dobrym stanie, około tygodnia. I z każdym dniem będą się robić smaczniejsze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation