Inne

kulinarnie-ciasta,b-piecz.serniki,desery,galaretki

Przepis na najlepszy i zniewalający Eton Mess.
składniki na ok 10 porcji.
bezy – możesz kupić gotowe lub upiec, do tego deseru potrzebujesz ok 40 szt. małych bez. Więcej informacji o bezach znajdziesz tutaj
150 gr białek
75 cukru kryształ
175 cukru pudru
krem i dekoracja:
1000 ml śmietany
150 gr cukru
8 łyżeczek likieru np malinowego
ok 500 gr truskawek
10 szt passiflory
Aby upiec bezy białko ubij na sztywną pianę z cukrem kryształ, dodaj cukier puder i ubijaj do uzyskania sztywnej i lśniącej piany. Nagrzej piec do 120 stopni. Wyciśnij lub wyłóż na papier do pieczenia małe porcje (jedna łyżka) i wstaw do pieca na 20 min, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i susz bezy przez kolejne 2 godz.
Bezy odstaw do całkowitego ostygnięcia i potnij w kawałki. Śmietanę ubij na sztywno, dodać cukier puder, wmieszaj likier. Owoce potnij w kawałki. Wymieszać śmietanę z bezami i ¾ pociętych truskawek. Przygotuj przezroczyste naczynia, w których chcesz podać deser. Na dno każdej szklanki wrzuć pestki i sok passiflory, nałóż mieszankę śmietany, bez i truskawek. Dekoruj deser resztką truskawek i wstaw do lodówki na min 30 min. Deser podawaj schłodzony. Smacznego!
http://coollinaria.com/2013/04/13/eton-mess-najlepszy-zniewalajacy-uzalezniajacy/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation