Kuchnia

Przepisy

Babeczki a' la mojito

Ciasto
120 ml maślanki
1/2 łyżeczki ciemnego rumu
210 g mąki
110 g masła o temperaturze pokojowej
150 g cukru pudru
2 jajka o temperaturze pokojowej
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól

Syrop
100 g cukru
2 łyżki wody
2 łyżki ciemnego rumu
skórka starta z 1 limonki
kilka listków mięty

Krem
400 g serka śmietankowego
50 g masła o temperaturze pokojowej
cukier puder do smaku
2 łyżeczki ciemnego rumu
skórka starta z 3 limonek

Rozgrzać piekarnik do 180 C. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami.
Wymieszać maślankę z rumem i wanilią. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
W robocie kuchennym, na dużej prędkości zmiksować masło z cukrem na kremową masę. Zmniejszyć prędkość i dodawać jajka, po jednym na raz, po każdym dodaniu zeskrobując mieszaninę ze ścianek miski. Dodać 1/3 mąki (stale mieszając na małej prędkości), a następnie 1/2 maślanki. Znów dodać 1/3 mąki, a następnie pozostałą maślankę. Na koniec wsypać resztę mąki. Zeskrobać ciasto ze ścianek miski, mieszając dobrze ciasto, aby cała mąka została w nim równomiernie rozprowadzona. Wlać ciasto do przygotowanej foremki, napełniając papilotki do połowy wysokości.
Piec przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku. W międzyczasie przygotować syrop.
W małym rondelku wymieszać wodę z cukrem i zagotować. Gdy cukier się rozpuści, zdjąć z ognia i dodać rum. Następnie dodać skórkę z limonki i miętę. Odstawić na 5 minut.
Gdy babeczki przestygną, małym, os... #przepis #kuchnia #deser #muffinki #ciasteczka #przepisy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation