Kuchnia

Sałatki

Składniki:

1 słoik śledzi marynowanych w oleju
5 jajek
1 duży por
kostka sera feta
1 puszka czerwonej fasoli
5-6 korniszonów
pół średniego słoika majonezu
średni kubek gęstego jogurtu
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz, suszony czosnek i zioła do smaku

Wykonanie:

Majonez wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny i przyprawami. Śledzie odcedzić, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kwadraty. Jajka ugotować na twardo, a po przestudzeniu obrać. Fasolę odsączyć z zalewy. Korniszony pokroić w kosteczkę. wyłożyć do salaterki. Pory przekroić na pół i posiekać w cienkie niteczki. Zalać osolonym wrzątkiem, a po 10 minutach odcedzić i ostudzić. Na spód salaterki wyłożyć korniszony, a na nich fasolę. Posmarować 1/3 porcji sosu. Na to wyłożyć śledzie, a na śledziach pory. Posmarować 1/3 sosu. Jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i położyć jako kolejną warstwę. Posmarować ostatnią porcją sosu. Na sos wyłożyć pokrojoną w kostkę fetę i schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation