Kuchnia

Przepisy

BUŁKI MAŚLANE: na 16 sztuk: 600g mąki pszennej/ 20g drożdży/ 40g cukru/ 50g masła/ 1 jajko/ szklanka mleka |kruszonka: 50g cukru/ 50g margaryny/ 100g mąki - wszystkie składniki na kruszonkę wsypać do miski i połączyć ze sobą palcami. Mleko podgrzać, zrobić zaczyn z połowy mleka, cukru i drożdży i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. W pozostałej części mleka rozpuścić masło. Kiedy wszystko przestygnie, połączyć z częścią mąki, jajkiem i zaczynem. Dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić na 1 godz do wyrośnięcia. Z ciasta formować małe bułeczki i układać je w odstępach ok. 2 cm. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec ok. 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, do zarumienienia :) #kuchnia #śniadanie #bułeczki #bułki #pieczenie #masło
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation