Kuchnia

GLUTEN FREE

Mama Alergika Gotuje CZAS PRZYGOTOWANIA:15 minut CZAS PIECZENIA: 4-8 minut ILOŚĆ: 40 szt. małych Składniki: 170 g mąki kukurydzianej 150 g mąki ryżowej 80 g mąki z tapioki (lub ziemniaczanej) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 łyżka karobu w proszku 125 g margaryny bezmlecznej (u mnie Trex) 150 ml melasy z chleba świętojańskiego (lub innego syropu roślinnego) Składniki nr 2: 170 g mąki gryczanej 150 g mąki jaglanej 80 g mąki z tapioki (lub ziemniaczanej) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do pierników 125 g margaryny bezmlecznej (u mnie Alsan twardsza) 150 ml syropu daktylowego Przygotowanie: Margarynę ucieramy z melasą karobową lub syropem roślinnym Dodajemy przesianą mieszankę mąki, sody, karobu w proszku i przyprawy do pierników, miksujemy, a następnie zagniatamy ciasto Gotowe ciasto, dzielimy na dwie części i owijamy w folię spożywczą, wkładamy na minimum 30 minut do lodówki Schłodzone ciasto (partiami) rozwałkowujemy na placek ok. 4-5 mm Wycięte ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach 2-3 cm od siebie Rozgrzewamy piekarnik do 160°C w przypadku termoobiegu i do 180° bez termoobiegu Pieczemy 4 do 8 minut w zależności od grubości ciasteczek Upieczone, lekko rumiane pierniczki przekładamy wraz z papierem do pieczenia do wystygnięcia (ciasteczka są bardzo kruche po upieczeniu, muszą przestygnąć, aby można je było przełożyć na talerz) Przechowujemy w szklanym słoju przez wiele dni:) Wskazówki: Przy margarynie Trex ciasto jest luźniejsze niż przy użyciu twardszych margaryn np. Alsan. Melasę z chleba świętojańskiego można zamienić na inny syrop roślinny Jeśli wolicie słodsze pierniki do każdego przepisu można dodać 2 łyżki cukru pudru. Czas pieczenia pierniczków zależy od ich grubości. Ciemniejsze pierniczki te od góry są Kukurydziano-Ryżowe z karobem

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/pierniczki-kukurydziano-ryzowe-i-gryczano-jaglane-bezglutenowe-weganskie-bez-cukru/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation