Kuchnia

Słodkie - bez pieczenia

Czas przygotowania: do 30 minut
Składniki na 4 - 6 porcji:
400 – 500 ml mleka roślinnego
1/2 szklanki ryżu
2 łyżki syropu klonowego lub cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki chili
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
opcjonalnie: skórka otarta z jednej pomarańczy
1 tabliczka gorzkiej czekolady
do podania: podprażone i posiekane orzechy włoskie i syrop klonowy do polania

Przygotowanie:
Wszyst­kie skład­ni­ki poza cze­ko­la­dą wło­żyć do garn­ka z gru­bym dnem i go­to­wać bez przy­kry­cia przez 20 – 25 minut, co jakiś czas mie­sza­jąc do czasu, aż ryż bę­dzie mięk­ki, a za­war­tość garn­ka kle­ista i gęsta.
Wtedy dodać do ryżu po­ła­ma­ną ta­blicz­kę gorz­kiej cze­ko­la­dy i bez prze­rwy mie­szać – jeśli pud­ding bę­dzie za gęsty, dodać wię­cej mleka i dalej mie­szać.
Go­to­wy pud­ding prze­ło­żyć do mi­se­czek lub szkla­nek i po­da­wać z upra­żo­ny­mi orze­cha­mi wło­ski­mi oraz kil­ko­ma kro­pla­mi sy­ro­pu klo­no­we­go. Do­brze sma­ku­je za­rów­no na cie­pło, jak i na zimno na­stęp­ne­go dnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation