Makowiec czekoladowy
Składniki:
500 g maku
100 g masła, w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru
3/4 szklanki płynnego miodu*
50 g suszonej żurawiny
100 g orzechów włoskich, posiekanych
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, startej na tarce
2 łyżki zmielonych migdałów
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
/Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem/.
Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę (np. mikserem). Dodawać żółtka, jedno po drugim, dalej ucierając. Dodać zmielony mak, miód, bakalie, startą czekoladę, zmielone migdały, ekstrakt i wymieszać. Skosztować - w razie konieczności dodać więcej miodu lub ekstraktu migdałowego.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową.
Formę o średnicy 24 wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 40 - 50 minut.
Wyjąć, wystudzić, polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, posiekanej
100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
1 łyżeczka miodu lub dolden syrupu
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać mleczną czekoladę, miód, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do lekkiego zgęstnienia sosu.
* Miód skrystalizowany wystarczy lekko podgrzać, do roztopienia.
Smacznego :-).
http://www.mojewypieki.com/przepis/makowiec-czekoladowy