Inne
Animals, My little monsters., Zwierzaczki
Sałatki ziemniaczane – 3 oryginalne pomysły -Sałatki - Kuchnia - Polki.pl
WIAZDKA: URODA: MODA: KODY RABATOWE: ŻYCIE GWIAZD: ZDROWIE: DIETA: FITNESS: PRZEPISY : PORADY WIESZ JAK: FORUM MEDYCZNE POLECAMY
PRZEKĄSKIPRZETWORYSAŁATKIZUPYDANIA GŁÓWNEDESERYNAPOJEKUCHNIE ŚWIATAGWIAZDY GOTUJĄSŁOWNIK KULINARNYPORADYKSIĄŻKI KUCHARSKIEPRZEPISY GOTUJMY.PL
POLKI.PL PRZEPISY SAŁATKI ARTYKUŁ
Pin It
3 wyborne sałatki ziemniaczane
SAŁATKA SAŁATKI SAŁATKA ZIEMNIACZANA Doskonale smakować będą na lunch w pracy lub kolację.
Sałatka ziemniaczana - przepisy fot. Fotolia
Moda na sałatki ziemniaczane przywędrowała do nas z Niemiec. Jest tam ona niemal daniem narodowym. U nas przepadają za nią zwłaszcza Ślązacy. Ich tradycyjny szałot zachwyca połączeniem ziemniaków z ogórkami, śledziem, boczkiem i jajkami. Nasze sałatki są lżejsze, ale równie smakowite. Życzymy smacznego!
3 przepisy na wyborne sałatki ziemniaczane:
Sałatka ziemniaczana z cebulą
Składniki na 4 porcje:
60 dag ziemniaków
czerwona cebula
pęczek rzodkiewek
2 – 3 małe kiszone ogórki
po 2 łyżki posiekanego szczypioru i koperku
pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
ząbek czosnku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinkach, obrać, pokroić w kostkę.
Obraną cebulę pokroić w cienkie talarki a następnie rozdzielić na pierścienie.
Rzodkiewki i ogórki kiszone pokroić na plasterki.
Składniki sałatki włożyć do miski. Polać jogurtem wymieszanym z majonezem i doprawionym do smaku solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posypać posiekaną zieleniną.
GWIAZDKA: URODA: MODA: KODY RABATOWE: ŻYCIE GWIAZD: ZDROWIE: DIETA: FITNESS: PRZEPISY : PORADY WIESZ JAK: FORUM MEDYCZNE POLECAMY
PRZEKĄSKIPRZETWORYSAŁATKIZUPYDANIA GŁÓWNEDESERYNAPOJEKUCHNIE ŚWIATAGWIAZDY GOTUJĄSŁOWNIK KULINARNYPORADYKSIĄŻKI KUCHARSKIEPRZEPISY GOTUJMY.PL
POLKI.PL PRZEPISY SAŁATKI ARTYKUŁ
Pin It
3 wyborne sałatki ziemniaczane
SAŁATKA SAŁATKI SAŁATKA ZIEMNIACZANA Doskonale smakować będą na lunch w pracy lub kolację.
Sałatka ziemniaczana - przepisy fot. Fotolia
Moda na sałatki ziemniaczane przywędrowała do nas z Niemiec. Jest tam ona niemal daniem narodowym. U nas przepadają za nią zwłaszcza Ślązacy. Ich tradycyjny szałot zachwyca połączeniem ziemniaków z ogórkami, śledziem, boczkiem i jajkami. Nasze sałatki są lżejsze, ale równie smakowite. Życzymy smacznego!
3 przepisy na wyborne sałatki ziemniaczane:
Sałatka ziemniaczana z cebulą
Składniki na 4 porcje:
60 dag ziemniaków
czerwona cebula
pęczek rzodkiewek
2 – 3 małe kiszone ogórki
po 2 łyżki posiekanego szczypioru i koperku
pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
ząbek czosnku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinkach, obrać, pokroić w kostkę.
Obraną cebulę pokroić w cienkie talarki a następnie rozdzielić na pierścienie.
Rzodkiewki i ogórki kiszone pokroić na plasterki.
Składniki sałatki włożyć do miski. Polać jogurtem wymieszanym z majonezem i doprawionym do smaku solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posypać posiekaną zieleniną.
Sałatka ziemniaczana z pieczonym kurczakiem
Składniki na 4 porcje:
50 dag ziemniaków
pół pieczonego kurczaka
papryka
czerwona cebula
ogórek sałatkowy
pół główki sałaty lodowej
8 łyżek oliwy
sok z cytryny
zioła prowansalskie
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach, pokroić w kostkę.
Upieczonego kurczaka obrać ze skóry, oczyścić z kości, a mięso pokroić na kawałki.
Paprykę oczyścić z pestek, pokroić na krótkie paseczki.
Obraną cebulę posiekać. Ogórek pokroić w grubszą kostkę. Liście sałaty lodowej pokroić na kawałki.
Przygotowane składniki skropić oliwą połączoną z sokiem cytrynowym, doprawić do smaku ziołami, solą oraz pieprzem i wymieszać.
Sałatka ziemniaczana z wędzoną makrelą
Składniki na 4 porcje:
50 dag ziemniaków
wędzona makrela
czerwona cebula
po pół strąka żółtej i zielonej papryki
20 dag pomidorków koktajlowych
4 – 5 liści sałaty karbowanej
4 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego
sok z połowy cytryny
koperek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, specjalną łyżeczką wydrążyć kulki lub pokroić w kostkę. Wrzucić do osolonego wrzątku, ugotować przez 8 – 10 minut, uważając aby się nie rozgotowały. Odcedzić i gorące skropić oliwą wymieszaną z octem winnym. Odstawić do ostudzenia.
Dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę i przekrojone na połówki pomidorki.
Makrelę obrać ze skóry, oczyścić z ości, rozdrobnić na małe kawałki i dodać do sałatki. Posypać solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na liściach sałaty i posypać piórkami koperku.
MA==