Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Czarny pleśniak z truskawkową konfiturą i orzechami laskowymi


Składniki:
(blacha 12 na 36 cm)

Ciasto:

1,5 szklanki mąki
pół szklanki oleju słonecznikowego- opcjonalnie można użyć masła około 100-125 g
4 żółtka
pół szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek kakao

Beza-pianka:

6 białek
150 g cukru pudru
4 krople ekstraktu waniliowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżka soku z cytryny

Dodatki:

łyżeczka kakao
100-150 g konfitury w moim przypadku truskawkowej
garść grubo posiekanych orzechów laskowych

Dodatkowo potrzebne będą:

2 miseczki
miska z wysokimi ściankami
mikser
forma do ciasta 12 na 36 cm
odrobina oliwy do wysmarowania blachy
mała garstka tartej bułki do posypania blachy


Przygotowanie:

1.Mąkę przesiać przez sito dodać olej i delikatnie wymieszać w miseczce (opcjonalnie masło siekać nożem z mąką)
2. Dodać żółtka, proszek do pieczenia oraz cukier puder.
3. Całość zagniatać tak by utworzyły się Crumble-Kruszonka.
4. Podzielić powstałą kruszonkę na 3 w miarę równe części.
5. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
6. Jedną z części kruszonki zagnieść odrobinę mocniej i wyłożyć/wylepić spód blachy. Jeśli kruszonka jest zbyt krucha dodać odrobinkę oleju, jeśli jest zbyt miękka dodać odrobinę mąki i wsadzić na 30 min do lodówki.
7. Spód posypać równomiernie łyżeczką kakao
8. Na warstwę kakao rozłożyć równomiernie konfiturę
9. Pozostałe dwie części ciasta złączyć razem i dodać kakao. Nie ugniatać a mieszać tak by kakao zabarwiło naszą kruszonkę.
10. Rozłożyć równomiernie 1/2 ciemnej kruszonki na warstwę konfitury, tak by przykryła ją całkowicie.
11. Orzechy posiekać grubo.
12. Orzechy rozłożyć na warstwie kakaowej kruszonki

Beza-pianka:

13. Ubić na sztywno pianę z białek
14. Do piany dodać cukier puder- po łyżce (nie wolno wrzucić całego cukru na raz)
15. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy.
16. połączyć mikserem na najmniejszych obrotach, nie miksować długo.

17. Gotową pianę położyć na warstwie orzechów, układać szpatułką tzw. chmurki, by ciasto wydawało się wyższe, nie układać piany na płasko, nie wyrównywać wierzchu
18. Na chmurki bezowe posypać pozostałą część kakaowej kruszonki.


Piec: 30-45 minut w temperaturze 180 stopni, potem studzić w zamkniętym, wyłączonym piekarniku przez około 30 min do 1h.

Przepis po kliknięciu w zdjęcie :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation